• شماره های پیشین

  • درباره ما

    فصلنامه علمي راهبرد توسعه، مجله‌اي است نظري و تجربي كه به مسايل مختلف توسعه در جمهوري اسلامي ايران مي‌پردازد و هدف از انتشار آن، زمينه‌سازي براي پيشرفت ايران و دستيابي به اهداف چشم‌انداز بيست ساله است.

    راهبرد توسعه مفتخر است که آوردگاه انديشه‌ها باشد. به همين منظور هيأت تحريريه فصلنامه راهبرد توسعه، از کليه استادان، صاحب‌نظران و پژوهشگران براي ارسال مقالات علمي و پژوهشي خود جهت چاپ در اين فصلنامه، دعوت به عمل مي‌آورد.

    رتبه علمی: فصلنامه علمی راهبرد توسعه بر اساس آخرین ارزیابی و رتبه‌بندی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (معاونت پژوهش و فناوری) در سال 1399 دارای رتبه علمی «ب» می باشد. 

     

    سخن سردبیر

    توسعه، به معنای فرایند شکوفا ساختن استعدادها و ظرفیت­های بالقوه یک جامعه در حوزه­های مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، تاریخی و محیطی از خواسته­ها و آرمان­های ملی ما در یکصد و پنجاه سال اخیر بوده و طی این مدت تلاش­های بسیاری برای نیل به این هدف صورت پذیرفته است. نمونه عینی این تلاش­ها، اجرای پنج برنامه توسعه قبل از انقلاب و شش برنامه توسعه پس از انقلاب اسلامی است.

    علیرغم همه این تلاش­ها و اجرای برنامه­های مذکور، طبق شاخص­های جهانی توسعه، کشور ما در جرگه کشورهای توسعه یافته قرار ندارد، با این وصف سؤالات متعددی برای هر پژوهشگری مطرح می­شود، از جمله:

    1. چرا علیرغم اجرای برنامه­های توسعه و علیرغم تلاشهای قابل توجه دولت و جامعه مدنی و ... هنوز جایگاه بایسته­ای در توسعه نداریم؟
    2. موانع نیل به توسعه چیست؟
    3. عوامل مؤثر بر فرایند توسعه کدامند؟
    4. آیا عوامل خارجی در عقب ماندگی ما نقش اصلی را ایفا کرده یا عوامل خارجی؟
    5. نقش فرهنگ و باورهای جمعی در نیل به توسعه چه اندازه است؟
    6. آیا جغرافیای ایران می­تواند نقش تعیین کننده­ای در نیل به توسعه داشته باشد؟
    7. نقش شخصیت فرهنگی ایرانیان در این میان چه مقدار است؟
    8. آیا جامعه ما خصوصاً نخبگان در مسأله توسعه و مصادیق آن اجماع نظر دارند؟
    9. آیا تا کنون استراتژی مناسبی برای نیل به توسعه همه جانبه اتخاذ شده است؟
    10. چه رابطه­ای بین توسعه و استقلال کشور وجود دارد؟
    11. آیا بدون آزادی­های اجتماعی و سیاسی می­توان به توسعه رسید؟
    12. آیا پتانسیل­های طبیعی و انسانی در مناطق مختلف کشور به درستی شناسایی شده و مورد استفاده واقع شده است؟
    13. تنوع فرهنگی و تاریخی جامعه ما چه اندازه در تداوم وضعیت حاضر نقش داشته است؟
    14. و...

    صدها سؤال دیگر می­توان بر این سیاهه افزود.

    نکته قابل توجه این است که امروزه شرایط جهانی و حساسیت زمان به عنوان دو عامل مهم برای ضرورت حل و فصل مسائل توسعه به مجموعه عوامل جغرافیایی و تاریخی کشور افزوده شده است و این دو عنصر مسئولیت دولت و ملت را صد چندان می­سازد.

    فصلنامه راهبرد توسعه­، دریچه­ای است برای نگاه علمی به ابعاد مختلف توسعه در ایران، موانع پیشرو و نقد برنامه­ها و .... و استفاده از همه ظرفیت­ نخبگان کشور برای شناخت درست موضوع و ارائه راه حل­های علمی برای نیل به توسعه همه جانبه.

    بر این اساس همه محققان و علاقه­مندان به توسعه کشور را دعوت میکنیم که نتایج تحقیقات و مطالعات خود را در قالب مقالات علمی برای این فصلنامه ارسال نمایند. انشاءالله جامعه ما از نتایج علمی و عملی آن ها بهره کافی و وافی برگیرد.