• شماره های پیشین

  • اصول اخلاقی

     فصلنامه راهبرد توسعه تابع قوانین بین المللی (COPE) است و از اصول و ضوابط آن استفاده می‌کند.

     در راستای ارتقاء کیفیت و به‌منظور صیانت از حقوق و مالکیت فکری و معنوی پژوهشگران و نویسندگان؛ در بررسی مقالات این نشریه، از سامانه مشابهت یاب استفاده می شود.  (سامانه سمیم نور)

     نویسندگان نشریه موظف به امضای  فرم تعهد چاپ و  فرم تعارض منافع هستند.

    حق کپی رایت (CC)
    توافق نامه دسترسی آزاد: پس از ارسال مقاله ، از نویسندگان خواسته می شود توافق خود را برای رعایت مجوز دسترسی آزاد ((CC-BY)Creative Commons) اعلام نمایند. براساس این مجوز، نویسندگان حق چاپ مقاله خود را حفظ می­کنند. با این وجود، مجوز به هر کاربر اجازه می دهد تا مقاله را دانلود، چاپ، استخراج، استفاده مجدد  و بایگانی نماید، مشروط بر آنکه منبع دهی مناسب به نویسندگان و منبع اثر داده شود.

     

    عضویت در COPE و رعایت قوانین بین المللی آن

    این نشریه عضویت علمی COPE را داشته و تابع قوانین بین المللی (COPE) است و از اصول و ضوابط آن استفاده می‌کند. برخی موارد مهم به شرح زیر می‌باشد:

     

    ضوابط مربوط به ناشر

    1. اطلاعات شخصی نویسندگان مقالات برای تمامی افرادی که به  آن دسترسی دارند مانند سردبیر، اعضای هیات تحریریه و مدیر داخلی و اجرایی نشریه و سایر عوامل فعال (غیر از نویسنده مربوطه) مانند داوران، مشاوران ، ویراستار و ناشر امانتدار می بایست کاملاً محرمانه بوده و در هر زمانی از آن محافظت شود. مگر در صورت سرقت علمی که در اختیار گذاشتن اطلاعات برای کمیته پیگیری مربوطه بلامانع است.

    2. قضاوت عادلانه: تصمیم گیری درباره مقالات در هر مرحله ای بدون توجه به نژاد، جنسیت ، باورهای مذهبی ، قومی، شهروندی، و یا فلسفه سیاسی نویسندگان انجام شود.

    3. سیاست‌های فصلنامه به نویسندگان، خوانندگان و داوران تخصصی اطلاع‌رسانی شود. وبه صورت دوره‌ای، به ویژه در ارتباط با توصیه‌های جدید اعلام شده از کمیته اخلاق نشر (COPE) بازنگری شود.

    4. درخصوص پژوهشهای مشکوک به تقلب، از سازمان‌ها، حامیان مالی و مجریان مسئول پیگیری‌های لازم صورت گیرد.

     

    ضوابط مربوط به نویسندگان

    1. مقالات حاصل مطالعات، تجربه‌ها و پژوهش‌های نویسنده یا نویسندگان باشد. در صورت استفاده از پژوهشهای دیگران باید به آن آثار استناد شود. سرقت علمی به هر شکل ممکن، از قبیل از استفاده از پژوهش دیگری، کپی کردن، یا نوشتن پژوهش یا یافته های دیگران با جمله بندی متفاوت و ... عملی غیراخلاقی و غیرقابل پذیرش می باشد.

    2. مقالات در هیچ یک از نشریات داخلی و خارجی یا مجموعه مقالات سمینارها و مجامع علمی‌ به چاپ نرسیده و یا به طور همزمان برای سایر مجلات ارسال نشده باشد) در ضمن تا  ماه بعد از ارسال مقاله به این فصلنامه از ارسال آن به مجله دیگر خودداری فرمائید در غیر این صورت ضمن حذف مقاله از پذیرش مقالات بعدی معذوریم.

    3. انصراف از بررسی مقاله تنها بعد از سه روز از بارگزاری در سایت امکان پذیر است. بعد از اینکه مقاله وارد فرایند داوری شد امکان انصراف وجود ندارد. همچنین انصراف از چاپ مقاله هایی که برای چاپ پذیرش شده اند امکان پذیر نمی باشد.

    4. افشا سازی و تضاد منافع: نویسندگان باید منابع مالی و حمایتی مقاله موجود را اعلام نمایند. هرگونه وابستگی نویسندگان که ممکن است با چاپ مقاله به عنوان احتمال ایجاد تعارض منافع سایر مؤسسات تلقی و باعث سود یا زیان آنان شود نیز باید اعلام گردد.

    5. هم‌پوشانی مقاله با دیگر مقالات چاپ شده، باید به اطلاع برسد به طوری‌که هیأت تحریریه بتواند تصمیم نهایی را در مورد رد یا پذیرش مقاله اتخاذ کند.

    6. نویسنده مسئول مقاله مشخص شود.  

    7. اصل مقاله‌های رد شده یا انصراف داده شده پس از شش ماه از آرشیو فصلنامه خارج خواهد شد و فصلنامه هیچگونه مسئولیتی در قبال آن نخواهد داشت..

    8. در صورتی مشاهده هرگونه خطا و بی دقتی در مقاله، نویسنده باید خطای مشاهده شده را به فصلنامه اطلاع داده و در جهت رفع خطا و تصحیح مقاله همکاری نماید.

     

    ضوابط مربوط به داوران

    1. در مدت زمان معقول نتیجه داوری ارسال شود و اگر امکان داوری فراهم نباشد، بدون تأخیر به دفتر فصلنامه اطلاع داده شود.

    2. در صورتی که مقاله ارسال شده در حوزه تخصصی داور نباشد و یا اگر فقط در مورد بخشی از مقاله می تواند اعلام نظر کند، مراتب را به دفتر فصلنامه اطلاع داده و حوزه تخصصی خود را اعلام نمایند.

    3. به محرمانگی مقاله در داوری احترام گذاشته و در طول مدت داوری، اصل مقاله و جزئیات داوری را به صورت محرمانه نزد خود نگهدارند. مگر زمانی که مقاله­ از طرف دفتر فصلنامه برای انتشار پذیرش شود.

    4. در مواردی که داور احساس می کند نمی تواند مقاله را عادلانه و بدون غرض داوری نمایند، آن را عودت دهد.

    5. در صورتی که با مقاله ارسال شده برای داوری همکاری داشته باشند، آن را عودت دهد.

    6. در طول مدت داوری، از اطلاعات مقاله در جهت منافع خود و یا سود و زیان شخص و یا سازمان دیگر استفاده نکند.

    7. داوری مقاله نباید متأثر از ملیت، مذهب، عقاید سیاسی ، جنسیت و سایر ویژگیهای نویسنده و ملاحظات تجاری آن باشد.

    8. داوری را خود انجام دهد و بدون اذن فصلنامه، آن را به پژوهشگرانی که راهنمای آنها هستند واگذار نکنند؛ نام هر شخصی که در داوری مقاله کمک کرده اند باید به هنگام ارسال پاسخ در فرم مربوطه ذکر شود در سوابق مقاله ذکر شود و حقوق معنوی آنها حفظ شود.

    9. در صورتی که شرایطی برای داور پیش آید که نتواند در مدت زمان در نظر گرفته شده نتیجه داوری را ارسال نماید به دفتر فصلنامه اطلاع دهد.

    10. در صورتی که از روی مقاله بدون نام، هویت نویسنده را تشخیص دهند، به منظور جلوگیری تضاد منافع دفتر فصلنامه را از این امر مطلع نمایند.

    11. توضیحات لازم به همراه ارجاع به مصداق ها و شواهد موجود در مقاله ذکر شود. و به موارد کلی از جمله «این پژوهش قبلاً انجام شده است» شواهد و ارجاعات لازم در جهت اثبات ادعای خود بیاورند. تا بدینوسیله سردبیر مقاله در ارزیابی و تصمیم خود عادلانه تصمیم بگیرد. همچنین پیشنهادات لازم جهت اعمال اصلاحات در مقاله نیز حائز اهمیت است.

     

    ضوابط مربوط به سردبیران

    1. سردبیر اختیار تام در رد یا قبول هر مقاله داشته و کیفیت کلی مقالات منتشر شده بر عهده آنهاست.

    2. سردبیران همیشه باید استراتژی‌هایی را به منظور بالا بردن کیفیت مقالات، پیشنهاد داده و اجرا کنند.

    3. سردبیر باید راهنمایی های لازم درخصوص هر آنچه که از نویسنده انتظار دارد را در اختیار آنها بگذارد. این دستورالعمل ها باید به طور منظم به روز و در صورت امکان به این ضوابط ارجاع شود.

    4. تصمیمات نهایی نباید بدون ادله محکم لغو شود و جنسیت، ملیت، قومیت، نژاد و مذهب نویسندگان تصمیم سردبیری را تحت الشعاع قرار دهد.

    5. ناشناس بودن هویت داوران و نویسندگان تا زمانی که تصمیمی در مورد مقاله اتخاذ نشده است، باید حفظ شود.

    6. تضاد منافع میان اعضای هیأت تحریریه، نویسندگان و داوران باید به‌درستی حل و فصل شود.

     

     

    منشور اخلاقی برای نویسندگان

    اصالت

    هنگامی­که نویسنده­ای نسبت به ارسال مقاله به مجله اقدام می‌کند، مقاله باید کاری جدید و اصیل باشد. نویسنده نمی‌تواند مقاله‌ای را که کل یا بخشی از آن در جای دیگری تحت بررسی است، به مجله ارسال و همچنین نمی‌تواند مقاله‌ای را که کل یا بخشی از آن در مجله تحت بررسی و ارزیابی است، برای نشریه دیگری ارسال کند.

    مقاله ارسالی چه کل و چه بخشی از آن، به زبان فارسی یا هر زبان دیگری، نباید قبلاً در جای دیگری منتشر یا برای انتشار پذیرفته شده باشد.

    نویسندگان باید کار و ایده‌های اولیه خود را به­طور صریح بیان کنند، حتی زمانی‌که به‌طور عینی در مقاله بازنویسی و نقل قول نشده باشند. اگر جملات یا پاراگراف‌هایی دقیق در کار پژوهشی وجود داشته باشند که به‌نظر می‌رسد، برگرفته از مقاله یا کار دیگر نویسنده است، این مطالب باید در داخل "علامت نقل قول" قرار گیرد.

    مقاله باید منشأ و اصالت هریک از مجموعه داده‌های به‌کار گرفته شده را مشخص کند. اگر مجموعه داده‌های اختصاصی در جای دیگری توسط این نویسنده یا نویسنده دیگری به‌کار گرفته شده است، مقاله باید کارهای دیگر را چه انتشار یافته و چه انتشار نیافته باشند، بیان کند.

    نویسندگان نباید مقاله‌ای را ارسال کنند که قبلاً برای این مجله ارسال شده، تحت ارزیابی قرار گرفته و پس از ارزیابی توسط سردبیر رد شده است. اگر نسخه اولیه قبلاً رد شده بود و نویسنده مایل است تا نسخه‌ای اصلاح شده از مقاله را برای ارزیابی ارسال کند، توجیه ارسال مجدد مقاله، باید به‌طور شفاف توسط نویسنده برای سردبیر مجله مطرح و عنوان شود. تنها تحت شرایط خاصی است که، اجازه ارسال مجدد مقاله برای بار دوم وجود دارد.

    سرقت علمی

    ثبت مقاله در سامانه با ارسال ایمیل به کلیه نویسندگان مقاله اطلاع داده خواهد شد؛ بدیهی است درج نام نویسندگان در مقاله به منزله نقش اساسی ایشان در تدوین مقاله است، در صورتی که نویسندگان مقاله در تدوین مقاله نقشی نداشته‎اند و از نام آنها سوءاستفاده شده است، لازم است مراتب را بلافاصله از طریق ایمیل دریافتی اطلاع دهند. همه نویسندگان مقاله در مورد اصالت اثر مسئول هستند. حق ارزیابی موارد سرقت علمی برای نشریه محفوظ است. سرقت علمی شکل­های گوناگونی دارد از جمله:

    الف. ثبت مقاله دیگری به نام خود.

    ب. درج نام نویسندگان و پژوهشگرانی که در مقاله نقشی نداشته‌اند.

    ج. کپی‌ برداری یا تکرار بخش‌های قابل‌توجهی از مقاله دیگر (حتی اگر مقاله کپی شده مربوط به یکی از نویسندگان مقاله جدید باشد).

    د. طرح نتایج حاصل از پژوهش‌های دیگران به نام خود.

    ه‍. چاپ مکرر مقاله توسط نویسنده واحد در چند نشریه.

    و. بیان نتایج نادرست و خلاف یافته‎های علمی یا تحریف نتایج حاصل از پژوهش.

    ز. استفاده از داده‎های نامعتبر یا دستکاری در داده‎های پژوهش.

    موارد سرقت علمی توسط مسئولان نشریه بررسی و برای حراست از اعتبار و زحمات دیگر پژوهشگران، بدون هیچ تساهل و چشم‎پوشی با توجه به میزان سرقت علمی به شرح ذیل برخورد قانونی می‌شود:

    مقاله رد خواهد شد و در صورت چاپ از روی سایت‎ها برداشته خواهد شد.

    اسامی همه نویسندگان مقاله در سیاه‎نامه قرار خواهد گرفت.

    از مراجع قضایی ذی‎صلاح پی‎گیری حقوقی خواهد شد.

    طی یک نامه رسمی پرونده سرقت علمی با سایر دانشگاه‎ها و نشریه‎های داخلی و خارجی مرتبط به اشتراک گذاشته خواهد شد.

    مراتب طی یک نامه رسمی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC)، دانشگاه‎ها، مؤسسه‎ها، نشریه‎ها و هر محلی که نویسندگان از امتیاز چاپ این مقاله استفاده کرده‎اند، اطلاع داده خواهد شد.